tiistai 7. helmikuuta 2012

Malesiasta Singaporeen

Saavuin siis torstai-iltana Malesian etelärajalle Johor Bahru-nimiseen kaupunkiin. Jäin yöksi vielä Malesian puolelle ja jatkoin perjantai-aamuna raja-asemalle. Rajan ylitys osoittautui pitkäksi kävelylenkiksi. Ensin käveltiin 500m eteenpäin, sitten käännyttiin ja käveltiin toista käytävää takaisin samaan suuntaan mistä tultiin. Tätä jatkui muutaman kierroksen verran jonka jälkeen tulin passintarkastukseen. Kopilla minut leimattiin ulos Malesiasta. Tästä alkoi ns. "ei mikään maa"-alue, joka oli koristeltu useilla varoitus- ja kieltotauluilla, mitä Singaporeen tulijan on hyvä tietää. Huumeista täällä saa kuolemantuomion joka pannaan toimeen välittömästi. Ilmeisesti rajalla on siis jossain joku pyövelin koppi, jossa viikate heilahtaa aina kun joku ajattelematon sattuu tänne tupsahtamaan. Lisäksi mm. purukumin maahantuonti ja hallussapito on laitonta. Ainoa purkka mitä Singaporessa saa olla on apteekista ostettava nikotiini-purukumi tai apteekin muu tavallinen purkka. Luonnollisesti repussani oli iso pussi suomalaista xylitolia, jonka olin sinne unohtanut. Vaikka kaikki tavarani läpivalaistiin rajalla, kukaan ei löytänyt pussia ja omistan siis purkkani edelleen. Tosiasiassa olen kuitenkin jo rikkonut lakia...

Ensitunnelmat Singaporesta ovat vähän sekavat. En tiennyt kaupungista hirveästi ennen saapumistani. Olin kuitenkin kuullut usealta että täällä on erittäin siistiä ja että kaupungissa on monia erilaisia sääntöjä, joita on hyvä noudattaa. Mainittakoon tässä niitä joita olen toistaiseksi huomannut. Tupakointia täällä ei näe missään, myöskään tupakannatsoja ei näy. Ymmärtääkseni tupakointi on täällä lähes täysin kiellettyä, ehkä nikotiinipurukumin syöminen on siksi sallittua. Tupakointi on sallitua julkisilla paikoilla vain tuhkakupin vieressä ja voit arvata kuinka monta tuhkakuppia olen nähnyt... Roskaamisesta saa myös sakot ja summa ei ole mikään pieni. Yhden varoitustaulun mukaan roskaamisesta räpsähtää 100€ sakko. Lisäksi kuka tahansa voi ilmiantaa sinut. Mm. metroasemalla kuulutetaan jatkuvasti tarkkailemaan kanssamatkustajia ja raportoimaan epäkohdat lähimmälle asematyöntekijälle. Liikkuminen tuntuu olevan helpointa juuri metrolla. Verkosto on kattava ja metroja kulkee tiheään. Kertalippujen ostaminen käy sujuvasti digitaalisista automaateista. Lippuostoksissa on kuitenkin pieni juju. Kun ostat kertalipun, lipun hintaan lisätään pantti. Saat pantin takaisin kun olet matkasi tehnyt ja palautat lipun takaisin samanlaiseen automaattiin. Eihän tämä sinänsä mitään haittaa, mutta on melko hidasta, koska automaatteja on n. 3 per asema ja ihmisiä on miljoona. Tähtääkö lipun panttikin siihen että käytettyä lippua ei heitetä roskana maahan? En tiedä.

Piipahdin viime perjantaina turistitoimistossa. Sain itselleni hotellin ensimmäiseksi yöksi ja arvokasta tietoa kaupungin nähtävyyksistä yms. turistikohteista. Yövyin vilkkaimmalla pääkadulla isossa hotellissa. Kolmen tähden hotellin taso hämmästytti. Hotelli on melkoisen epäsiisti ja tasoon nähden kallis. Arvelen että hotellissa maksaa ainoastaan sijainti, muulla ei ole niin väliä. Huoneeni oli iso, mutta sänky mm. kaikkein huonoin jossa olen koko reissun aikana nukkunut. Sänky vastasi lähinnä säkkituolia, näytti pehmeältä, mutta todellisuudessa nukut isossa kuopassa, niin että takapuoli osuu lattiaan. Huoneessa on erittäin kylmä ilmastointi, jota ei pysty säätämään huonekohtaisesti. Onneksi kaapista löytyi ylimääräinen peitto! Aulassa hehkutettu kansainvälinen aamiainen oli vähintäänkin erikoinen. Tarjolla oli perinteiset paahtoleipää, hilloa ja kahvia sekä teetä. Mukaan mahtui myös soijassa keitettyjä ituja, kananakkeja ja keitettyä kaalia. Munakokkeli oli muuten hyvä idea, mutta sitä pidettiin lämpinänä siten että kokkelin sekaan kaadettiin vähän väliä keitettyä vettä! Meinasin jo ilahtua kun löysin rivistöstä suklaamuroja ja maitoa. Jätin nämä kuitenkin väliin kun näin että linjastolla olevaa vajaata maitokannua jatkettiin vedellä... Maksoin tästä lystistä 9€!!!! Tekisi mieleni todeta että esim. suomalaisissa hotelleissa oleva buffet-aamiainen on omaa luokkaansa tähän kokemukseen verrattuna :) Ei liene yllätys että vaihdoin hotellia ensimmäisen yön jälkeen. Yövyin loput 3 yötä pienessä ja viihtyisässä hostellissa jossa aamiaisen sai valita vaihtoehdoista ja se tarjoiltiin suoraan huoneeseen!

Minulla oli 3 kokonaista päivää aikaa koluta Singapore läpi ja se onnistui oikein hyvin tässä ajassa. Kaupungissa ei loppujen lopuksi ole hirveästi nähtävää, suosituimmat paikat näkee nopeasti sillä etäisyydet ovat lyhyitä. Ehkä tunnetuin yksittäinen kohde oli listallani Marina Bay Sands hotelli ja sen ympärille rakennettu rantakatu ostoskeskuksineen. Täältä löytyi myös Louis Vuittonin myymälä, jolle brändi on rakentanut oman saarensa! Työntekijöiden pakolliseen työasuun kuului pieni LV:n laukku :)

Toinen hehkutettu nähtävyys oli Sentosa Resort World. Alueella sijaitsee mm. Singaporen Universal Studios. Muuten alueella on lähinnä katseltavaa, ei oikein mitään muuta. Satuin törmäämää pariin nuoreen suomalaiseen mieheen ja he kyselivät minulta mitä täällä on nähtävää. Olimme yhtä mieltä siitä että oikeastaan koko Singaporea voisi kuvata lyhyesti "paljon melua tyhjästä". Siihen nähden kuinka paljon kaupunkia hehkutetaan, odotin enemmän. Tämä on muutaman nähtävyyden kaupunki jonne kannattaa pääasiassa tulla ostoksille, jos on varaa mennä Miu Miulle, Chanelille, Burberrylle jne.

En kuitenkaan ole pettynyt kupunkiin. Mieleen jäi erityisesti hyvä ruoka, joka oli varsin edullista kaiken maailman katukojuissa. Lisäksi Singaporesta löytyi maailman ensimmäinen yösafari, joten pääsin eläintarhaan pimeällä. Vaikka suurin osa eläimistä nukkui, paikalla oli kuitenkin monia sellaisia eläimiä joita en ole ikinä ennen nähnyt.

Eilen saavuin pitkän ja liian jännittävän matkan päätteeksi Filippiineille pienelle saarelle nimeltä Baantayan. Kirjotan siitä euraavaksi! Täällä internet on kiven takana, joten katsotaan miten saan seuraavan blogin ulos. Tarkoitus on nyt viettää Filippiineillä viikko ja lentää ensi tiistaina Palaun saarelle. Siellä kuvattiin joskus jenkkien Selviytyjät, joten sinne tämäkin selvitytyjä aikoo suunnistaa :)

Tiina

1 kommentti:

  1. Tosi mukavalta matkalta kuulosti! Ite oon käyny kans noilla alueilla. Matkataan kans tosi paljon. Sain ideastasi tehdä myös tälläisen oman matkapäiväkirjan. 14 eri maassa olen käynyt matkustellu muuten paljon muutenkin, mutta viime vuonna vasta alkanut koneelle kirjottaa näitä matkoja ylös, joista viimeisin Kiinassa syyslomalla tänä vuonna. Tiedsoto vaan hävisi joten eikun uudestaan vaaan :-))

    VastaaPoista